Overslaan en naar inhoud gaan

Nieuwe regels voor nabestaandenpensioen

Er komen nieuwe wettelijke regels voor partnerpensioen en wezenpensioen, samen ook wel nabestaandenpensioen genoemd. Deze nieuwe regels zorgen ervoor dat er één landelijke standaard komt voor het nabestaandenpensioen. Het nabestaandenpensioen wordt begrijpelijker. U weet waar u aan toe bent, zodat er geen vervelende situaties ontstaan bij overlijden. Ook het nabestaandenpensioen bij Pensioenfonds PostNL gaat veranderen. De sociale partners (vakbonden en werkgever) willen die nieuwe pensioenregeling graag op 1 januari 2026 laten ingaan. We hebben de belangrijkste veranderingen voor u op een rij gezet.

Partnerpensioen: hoe werkt het straks? 

U werkt nog en bent dus nog niet met pensioen? Voortaan hangt uw pensioen niet meer af van hoe lang u al bij PostNL in dienst bent. De hoogte van het nabestaandenpensioen wordt een vast percentage van uw salaris. Sociale partners bespreken nog met elkaar, hoe hoog dat percentage wordt. 

Doet u mee aan onze pensioenregeling en werkt u bij PostNL? Dan krijgt uw partner partnerpensioen als u overlijdt. Gaat u uit dienst? Dan is het partnerpensioen geregeld via uw nieuwe werkgever, en niet meer bij Pensioenfonds PostNL. Als u geen nieuwe baan heeft, kunt u kiezen de partnerpensioenregeling bij Pensioenfonds PostNL door te laten lopen.  

Overlijdt u nadat u met pensioen bent gegaan? Dan stopt het ouderdomspensioen en meestal gaat dan het nabestaandenpensioen in. 

Wezenpensioen

Heeft u kinderen? Als u overlijdt, krijgen zij ook pensioen. Dit wezenpensioen verandert ook. Zo komt er een vaste eindleeftijd van 25 jaar voor het wezenpensioen. Het maakt dan niet meer uit of uw kind nog studeert of niet, zoals nu. Ook het wezenpensioen wordt een vast percentage van uw salaris. Hoe hoog dit percentage wordt, bespreken sociale partners nog met elkaar. 

Huidige nabestaandenpensioen blijft staan

Alle bestaande pensioenen blijven in stand. Heeft u dus nabestaandenpensioen opgebouwd voordat de nieuwe regeling van kracht wordt? Dan houdt u dit nabestaandenpensioen. 

Wie is partner?

Steeds minder mensen trouwen. Tegenwoordig kiezen meer mensen voor een geregistreerd partnerschap of wonen ze ongehuwd samen. Het is daarom belangrijk dat er een goede definitie is van het begrip ‘partner’. In de Wet toekomst pensioenen staat die definitie. Hij gaat gelden voor alle nieuwe pensioenregelingen. 

Volgens de wet is de definitie van een partner:

  • echtgenoot;
  • geregistreerd partner; of 
  • de meerderjarige persoon met wie u een gezamenlijke huishouding voert. Tenzij het uw ouder, kind, grootouder of kleinkind is. Daarbij gelden stiefkinderen en pleegkinderen ook als kind.

Ongehuwd samenwonen

Woont u ongehuwd samen zonder geregistreerd partnerschap? En wilt u toch in aanmerking komen voor partnerpensioen? Dan moet er dus sprake zijn van een gezamenlijke huishouding. Een gezamenlijke huishouding moet u kunnen aantonen. Dat kan op verschillende manieren.

  • Door een bij de notaris ondertekend samenlevingscontract.
  • Door een partnerverklaring in te dienen bij het pensioenfonds.
  • Door een eenzijdige partnerverklaring door uw partner, nadat u bent overleden.