Overslaan en naar inhoud gaan

De evenwichtige verdeling van uw pensioengeld

Pensioenfonds PostNL streeft ernaar vanaf 2026 over te gaan naar een nieuwe pensioenregeling: de solidaire premieregeling. U bouwt dan een individueel pensioenvermogen op, in plaats van een vaste uitkering op pensioendatum. Ook het pensioen dat u nu al heeft opgebouwd, rekenen we om in een pensioenvermogen. 

Veel rekenwerk

We verdelen het pensioenvermogen van Pensioenfonds PostNL over de pensioenvermogens van onze deelnemers. Dat moet natuurlijk zorgvuldig, eerlijk en ‘evenwichtig’ gebeuren. Daar komt veel rekenwerk bij kijken en dat is niet op een namiddag ‘even’ gedaan. We weten wel hoeveel pensioen iedereen heeft opgebouwd. En dat kunnen we omrekenen naar een persoonlijk pensioenvermogen. 

Er blijft geld over

Op een gegeven moment heeft iedereen zijn deel gekregen. Toch blijft er dan waarschijnlijk nog geld over. Pensioenfondsen moeten nu namelijk een financiële reserve, een buffer, aanhouden. Pensioenfonds PostNL heeft zo’n buffer. En ook daar moeten we een bestemming voor vinden. Bij de verdeling van de buffer is het woord ‘evenwichtig’ misschien nog wel van meer belang. Dit geld is écht van iedereen en we kunnen het niet individueel toewijzen. En bij het zoeken van een bestemming mogen we geen groepen of generaties bevoordelen of benadelen.

Wat gebeurt er met de buffer?

We hebben eigenlijk 3 opties. En die opties kunnen we ook combineren. 

  1. In een solidaire premieregeling is er ook een buffer. Die is er om tegenvallende beleggingsresultaten op te vangen. Maar niet al het geld dat overblijft na het verdelen is hiervoor nodig. Maar we kunnen wel een deel van de oude buffer gebruiken om de nieuwe buffer te vullen. 
  2. De pensioenen (van werkenden en gepensioneerden) zijn in het verleden enkele jaren niet verhoogd. Een deel van de buffer kunnen we gebruiken om die opgelopen achterstand deels in te halen. 
  3. We gaan op een andere manier premie betalen: de premie wordt leeftijdsonafhankelijk. We kunnen ook een deel van de buffer gebruiken om de gevolgen hiervan te dempen. 
    Dat zit zo. Tot nu toe was de hoogte van de premie afhankelijk van de leeftijd van de deelnemer. Voor jongeren was de premie die de werkgever betaalde lager dan voor ouderen. De premie voor een jongere deelnemer kan immers nog lang renderen. Voor ouderen werd een hogere premie betaald. Op pensioendatum leverde dit voor iedereen een gelijkwaardig pensioen op.  

Als de nieuwe regels voor pensioen ingaan, verandert dit. Voor iedereen wordt dan een even hoge premie betaald. Dat betekent dat jongeren meer, en ouderen minder premie gaan betalen vergeleken met hoe het was. Over het hele werkende leven komt hier op pensioendatum ongeveer hetzelfde uit. 

Maar als je al premie hebt betaald op de ‘oude manier’ en je zit middenin je werkende leven, dan pakt dit niet goed uit. Voor jou wordt, nadat de nieuwe regels zijn ingegaan, in de toekomst minder premie betaald. En dus kun je minder pensioen opbouwen dan verwacht. 
We kunnen een deel van de buffer gebruiken om dat effect te verzachten. 

Hoe verder?

Daar zijn de sociale partners nu over aan het nadenken en met elkaar in gesprek aan het gaan. Naast alle andere besluiten die sociale partners nog moeten nemen, moet ook dit proces zorgvuldig gebeuren. En heeft dus tijd nodig. In 2024 komt daar meer helderheid over. Uiteraard houden we u op de hoogte.