Overslaan en naar inhoud gaan

Dit verandert

U wilt weten wat er straks verandert in de nieuwe regeling. Volgens de nieuwe regels is uw pensioen directer gekoppeld aan de economie. De hoogte van uw pensioen is daardoor onzekerder. Maar uw pensioen kan dan wel meegroeien met de stijging van de prijzen.

Inzicht in hoeveel pensioen u ongeveer kunt verwachten

We laten zien hoeveel premie u en PostNL inleggen voor uw pensioen. En hoeveel pensioen u ongeveer kunt verwachten. Voor die ingelegde premie beloven we u geen uitkering van een bepaalde hoogte meer, maar bouwt u een pensioenkapitaal op. Dat kapitaal beheren en beleggen wij voor u. Dit kapitaal is uw pensioenvermogen. Als u met pensioen gaat, krijgt u hiervan een maandelijkse pensioenuitkering.

Uw pensioen beweegt mee met de economie

Uw pensioenkapitaal beweegt straks sneller mee met de economie. Het gaat omlaag als het economisch minder gaat en omhoog als het economisch goed gaat:

  • Hoe jonger u bent, hoe meer uw pensioenkapitaal gaat schommelen. We nemen dan namelijk meer risico met beleggen. Want u heeft ook meer tijd om pensioenkapitaal op te bouwen en tegenslagen op te vangen. Door meer risico te nemen als jongere, kan een gemiddeld hogere pensioenopbouw worden verwacht.
  • Als u ouder wordt, nemen we steeds minder risico. Bent u met pensioen, dan schommelt uw pensioen zo min mogelijk. Maar uw pensioen kan elk jaar wel een beetje veranderen.

Ieder jaar een inschatting van uw pensioen

Iedereen ziet straks het bedrag dat voor zijn of haar pensioen beschikbaar is: het pensioenvermogen. We maken ieder jaar een inschatting van het pensioen dat u later kunt verwachten als het meezit met de economie, maar ook als het tegenzit.

Partnerpensioen wordt een percentage van uw salaris

Er komt één overkoepelende regeling voor partnerpensioen. In het kort: overlijdt u voor uw pensioendatum? Dan krijgt uw partner een percentage van uw salaris. Het partnerpensioen is dus niet afhankelijk van uw pensioenvermogen. Uw partner krijgt het partnerpensioen levenslang.

Overlijdt u na uw pensioendatum, dan hangt de hoogte van het partnerpensioen af van het pensioenkapitaal dat u heeft opgebouwd.

Benieuwd wanneer de nieuwe regeling klaar is? Bekijk de planning van de pensioenhervorming.