Overslaan en naar inhoud gaan

Ons landenbeleid

Gepubliceerd op:

In ons landenbeleid staat in welke landen we wel of niet willen beleggen. Staat een land op een sanctielijst of voldoet het niet aan onze normen? Dan beleggen wij niet in de staatsobligaties van dat land. En ook niet in bedrijven waarvan die staat de grootste eigenaar is. Of bedrijven waarop die staat veel invloed heeft. Beleggen in deze landen is een risico voor de beleggingen en onze reputatie.  

Landen langs de meetlat

Om dit te bepalen, leggen we landen langs de meetlat. Wij kijken naar drie belangrijke thema’s:

  1. Hoe gaat een land om met klimaat en milieu?
  2. Hoe zit het daar met de arbeidsomstandigheden?
  3. Hoe staat het met de democratie en de mensenrechten? 

Uitsluiten, maar nog steeds goede spreiding 

Voldoet een land niet aan onze eisen? Dan beleggen we niet in dat land.  Wij beleggen bijvoorbeeld niet in de staatobligaties en staatsbedrijven van Brazilië omdat daar veel bomen gekapt worden. Dat is slecht voor het milieu. 

Ook met dit landenbeleid blijft de beleggingsportefeuille van Pensioenfonds PostNL goed gespreid. Ook mag het uitsluiten van bepaalde landen niet ten koste gaan van het rendement. Dat moet gelijk of hoger zijn. 

Goed voorbereid

Een groot voordeel van het landenbeleid is dat we weten hoe we moeten reageren bij onverwachte gebeurtenissen. Denk aan de Russische aanval op Oekraïne. Ook kunt u erop vertrouwen dat wij beleggen met een sterk ‘moreel besef’. Dit betekent dat we investeren op een verantwoorde en eerlijke manier.