Overslaan en naar inhoud gaan

In gesprek over maatschappelijk verantwoord beleggen

Gepubliceerd op:

Op vrijdag 10 november jongstleden organiseerde Pensioenfonds PostNL een bijeenkomst over maatschappelijk verantwoord beleggen (MVB). Plaats van handeling: Madurodam in Den Haag. Een goed gekozen locatie. Want Madurodam is zelf ook maatschappelijk verantwoord bezig. Je kunt er bijvoorbeeld zelf actief stroom opwekken en de waterstanden reguleren. Ondanks het matige weer was het publiek enthousiast. 

Waarom Gerrit Hiemstra

En over het weer gesproken: Gerrit Hiemstra was één van de sprekers. Hij verruilde onlangs de dagelijkse wereld van het weer voor de lange termijnwereld van het klimaat. Tegenwoordig zet hij zich in voor een beter klimaat en een leefbare wereld. Samen met partners werkt hij in de praktijk aan duurzaamheid. Bijvoorbeeld door het (mede) oprichten van Oarshûs (het andere huis). Zij maken duurzaam bouwen toegankelijk en laten zien dat het wél kan: anders ontwerpen, anders organiseren en anders bouwen. Opbouwend te werk gaan. 

Dat sluit helemaal aan bij de manier waarop wij willen beleggen. 

Open gesprekken   

Wat Gerrit Hiemstra overtuigend liet zien is dat het in de laatste 50 jaar snel is gegaan met de stijging van de COen de temperatuur op aarde. Overigens behandelde hij dit ernstige onderwerp met de nodige humor. Dat viel goed bij de aanwezigen. Hiemstra liet ook zien wat wij zelf kunnen doen om die stijging te beperken. 

Ook bestuurders van het pensioenfonds René van de Kieft en Jeroen van de Put waren aanwezig. Zij legden vooral uit hoe het fonds tot maatschappelijke verantwoorde keuzes komt. De bijeenkomst was bijzonder levendig. De betrokkenheid en het enthousiasme waren groot. Er bleef geen vraag ongesteld. Na afloop van het officiële gedeelte ging het gesprek gewoon verder. De bestuursleden en Gerrit Hiemstra deden volop mee tot sluitingstijd. Dan weet je dat een bijeenkomst waardevol is geweest. 

Duurzaam pensioenfonds

Pensioenfonds PostNL is het meest duurzame ondernemingspensioenfonds van Nederland. Wij maken nu al grote stappen om onze beleggingen klimaatneutraal te laten zijn. En vóór 2050 moeten al onze beleggingen duurzaam zijn. Wij hebben concrete doelen gesteld om de uitstoot van broeikasgassen van onze beleggingsportefeuille omlaag te brengen. Bovendien investeren we in gezond voedsel door te beleggen in verduurzaming van landbouwgronden. 

En misschien een leuk weetje. Wist u dat het vergroenen van pensioen 21 (éénentwintig!) keer effectiever is om COte besparen dan wat u zelf thuis kunt doen, zoals minder vlees eten, minder vliegen of zonnepanelen plaatsen? Dit blijkt uit Brits onderzoek.  

Niet ten koste van rendement

Daarbij is het goed om te weten: onderzoek laat zien dat verantwoord beleggen niet ten koste gaat van rendement. Als we het dus hebben over een goed en betaalbaar pensioen, kan dat beter door maatschappelijk verantwoord te beleggen.