Overslaan en naar inhoud gaan

Het eerste kwartaal van 2023 in vogelvlucht

Gepubliceerd op:

Financieel verliep het eerste kwartaal van 2023 redelijk. De beleidsdekkingsgraad steeg, van 134,7% eind december 2022 naar 136,1% eind maart 2023. Ook de actuele dekkingsgraad steeg licht in dit kwartaal, van 129,5% eind december 2022 naar 131,3% eind maart 2023. De actuele dekkingsgraad staat daarmee onder het niveau van de beleidsdekkingsgraad.

Verklaring voor de lichte stijging van de actuele dekkingsgraad

In december viel het besluit om de pensioenen met 10% te verhogen. Dat kost natuurlijk geld en daarom daalde de actuele dekkingsgraad in het laatste kwartaal van 2022 scherp (van boven de 140% naar 129,5%). Die daling lopen we in het eerste kwartaal dus een beetje in.
Dat komt vooral door de positieve rendementen op onze aandelen in het eerste kwartaal.

Overigens schreven we in het vorige kwartaalbericht dat de actuele dekkingsgraad eind december 2022 nog 130,6% was. We hebben vastgesteld dat de waarde van onze beleggingen eind 2022 iets lager uitkwam dan we in eerste instantie dachten. Daarom viel de actuele dekkingsgraad van eind december 2022 uiteindelijk 1,1% lager uit: 129,5%.

Overige ontwikkelingen

Maar er gebeurde meer in het eerste kwartaal van 2023. Er komen immers nieuwe regels voor pensioen in Nederland. Hoe die nieuwe regels eruit gaan zien, staat in de Wet toekomst pensioenen (Wtp). Die wet is er nog niet, hij ligt nog in de Eerste kamer. Maar er is al hard gewerkt aan de voorbereidingen voor als de wet straks van kracht wordt.

De sociale partners hebben voor de toekomst gekozen voor een solidaire premieregeling. Ook spraken zij de intentie uit om alle pensioenen mee te verhuizen naar dat nieuwe stelsel (invaren).

Als bestuur van Pensioenfonds PostNL denken wij dat deze overeenkomst voor alle partijen goed is.

Op onze themapagina over het nieuwe pensioenstelsel leest u de laatste ontwikkelingen over de nieuwe regels voor pensioenen.