Overslaan en naar inhoud gaan

Dit worden de belangrijkste veranderingen in uw pensioen

Gepubliceerd op:

Begin juni vertelden we over het transitieplan. Toen legden de vakbonden het plan voor aan hun achterban. Zij zijn positief over het plan. Goed nieuws dus: nu is het transitieplan definitief!

Dit zijn alle veranderingen

In het plan staan alle afspraken over de overgang naar de nieuwe pensioenregeling. Dit hebben we afgesproken:

 • Start nieuwe regeling
  De nieuwe regeling gaat in op 1 januari 2026.
 • Soort regeling
  We kozen voor een solidaire premieregeling. Dat betekent dat vaststaat hoeveel geld (premie) u en uw werkgever betalen voor het pensioen. Dit geld en het geld van anderen die pensioen opbouwen bij ons pensioenfonds, beleggen we samen, als één geheel. Hoe hoog uw pensioen wordt, is afhankelijk van de rente en de resultaten van onze beleggingen. Hoe dichter u bij uw pensioen komt, hoe zekerder de hoogte van uw pensioen is. 
  Daarnaast maken we gebruik van een gezamenlijke buffer. Die gebruiken we als het met de economie minder goed gaat. Zo verkleinen we de kans dat uw pensioen daalt.
 • Omzetten oude pensioen in nieuwe regeling
  In de solidaire premieregeling bouwt u een vermogen op voor uw pensioen. Dat geldt voor uw toekomstige pensioen, maar ook voor uw bestaande pensioen. Om dat voor elkaar te krijgen, rekenen we uw bestaande pensioen om in een pensioenvermogen. Dat doen we als u nu bij PostNL werkt, maar ook als u al met pensioen bent of vroeger bij PostNL gewerkt heeft en nog pensioen bij ons heeft staan. Op onze website leest u meer over de nieuwe regeling voor bestaand pensioen.
 • Premie
  De premie was tussen de 21,7% en 29,2%. Deze wordt 26,8%.
 • Partnerpensioen
  Het partnerpensioen wordt berekend op basis van uw laatstverdiende salaris. U heeft de mogelijkheid om zelf voor extra partnerpensioen te zorgen. Heeft u partnerpensioen opgebouwd in de oude pensioenregeling? Dan blijft dit bestaan.

Niet alles verandert

Fijn om te weten: niet alles verandert. De sterke punten uit het huidige pensioenstelsel blijven behouden. Zo blijft u pensioen opbouwen samen met uw werkgever. En u krijgt nog steeds pensioen zolang u leeft. Ook de AOW blijft.

Bekijk alle veranderingen

Wilt u weten hoe het precies zit? En welke afspraken er nog meer gemaakt zijn? Bekijk dan nu het transitieplan op 1 pagina, de samenvatting of het complete transitieplan op onze website. Bekijkt u liever een webinar over de veranderingen? Dat kan! Op 24 september om 19.00 uur hoort u er alles over tijdens ons webinar pensioenhervorming. Zet het alvast in uw agenda!

Infographic transitieplan