Overslaan en naar inhoud gaan

Impactbeleggen maakt een verschil

Impactfondsen beleggen in bedrijven die gericht werken aan een duurzamere, gezondere en eerlijkere wereld. En de impact die deze bedrijven hebben moet meetbaar zijn. Wat voor bedrijven zijn dit? En welke problemen pakken ze aan? We noemen een paar voorbeelden.  

Suikerziekte (diabetes) neemt wereldwijd sterk toe. Niet alleen in de rijkere landen is suikerziekte een probleem, ook in opkomende landen. Voor de behandeling van de ziekte zijn niet alleen medicijnen nodig, maar ook meetapparatuur en insulinepennen. Met vernieuwende producten van bedrijven als het Amerikaanse Dexcom en het Deense Novo Nordisk wordt de kwaliteit van leven van diabetespatiënten verbeterd.

Dexcom maakt bijvoorbeeld apparatuur om de bloedsuikerspiegel van patiënten eenvoudig te monitoren. Novo Nordisk maakt zowel medicijnen als insulinepennen. En beide bedrijven streven ernaar dat deze producten ook beschikbaar zijn voor mensen met lage inkomens of in opkomende landen. 

Daarnaast beleggen impactfondsen in bedrijven die werken aan oplossingen voor een beter klimaat en aan de circulaire economie. En dat zijn niet alleen windturbine fabrikanten. Zo maakt het Amerikaanse Onsemi bijvoorbeeld halfgeleiders die gebruikt worden bij de productie van elektrische automotoren. Het bedrijf staat al jarenlang op de lijst van de meest duurzame bedrijven van de Verenigde Staten. 

Klimaat en gezondheid zijn dus belangrijke thema’s voor impactbeleggers. Daarnaast richten de Best Select impactfondsen, waarin pensioenfonds PostNL belegt, zich óók op het bevorderen van goed bestuur bij bedrijven. Dit doen ze  door bijvoorbeeld het tegengaan van fraude en corruptie. Maar ook stimuleren deze bedrijven bijvoorbeeld toegang tot schoon drinkwater en onderwijs in opkomende landen. De bedrijven waar deze impactfondsen in beleggen hebben goede groeivooruitzichten en kunnen profiteren van veranderende trends. En over de meetbare impact moet helder worden gerapporteerd.