Maatschappelijk verantwoord beleggen

Maatschappelijk verantwoord beleggen
De afgelopen jaren heeft het pensioenfonds zijn beleggingsportefeuille steeds duurzamer gemaakt. Dit vooral om risico’s beter te kunnen controleren naast de brede maatschappelijke ontwikkeling. Over 2019 heeft het pensioenfonds een apart jaarverslag gemaakt over maatschappelijk verantwoord beleggen. Dit is hier te vinden. Hieronder leest u welke keuzes het bestuur heeft gemaakt en wat dit betekent in de praktijk.
Waarom een apart jaarverslag voor maatschappelijk verantwoord beleggen?
Het bestuur vindt dat het pensioenfonds meer informatie moet geven over waar het pensioenfonds voor staat. Uit onderzoek onder deelnemers blijkt dat zij het belangrijk vinden dat het geld wordt belegd in bedrijven die rekening houden met de maatschappij en het klimaat. Het bestuur vindt het belangrijk om hier open over te zijn en uitleg over te geven. En ook dit jaar zijn weer grote stappen gezet. In het beleid van het pensioenfonds, maar ook echt in de beleggingsportefeuille.
Focus op Klimaat & Goede gezondheid en welzijn
Het bestuur heeft een aantal uitgangspunten vastgesteld voor het kiezen van de beleggingen. Hierbij richt het bestuur zich ook op een positieve bijdrage aan onze maatschappij, maar altijd met als belangrijkste uitgangspunt dat er voldoende resultaat wordt behaald. Hierbij worden risico’s zoveel mogelijk onder controle gehouden en kleiner gemaakt. Het bestuur heeft twee hoofdthema’s bepaald die het best passen bij het pensioenfonds. Dit zijn de thema’s ‘Klimaat’ en ‘Goede gezondheid en welzijn’. Deze twee thema’s worden meer en meer goed meetbaar ingevoerd binnen de beleggingsportefeuille.
Het bestuur denkt er over na om de lat voor klimaat (CO2 reductiedoelstelling) hoger te leggen. Het doel hierbij is om actief bij te dragen aan de doelstelling van Parijs, namelijk de temperatuurstijging onder de 2°C te houden. In 2019 was de CO2 uitstoot in de beleggingsportefeuille al ca 10% lager dan het gemiddelde bij vergelijkbare portefeuilles. Begin 2020 is dit, met de invoering van een nieuwe aandelenbenchmark voor Europa, verder verminderd. Bedrijven die bijvoorbeeld een hoge CO2-uitstoot hebben komen niet of minder voor in de beleggingsportefeuille. Vergelijkbaar rendement, duurzaamheid en risico kunnen prima hand in hand gaan. Dus: waarom zouden we het beleid niet veranderen?
Stap voor stap duurzamer
Het beleggingsbeleid en de daarbij horende realisatie worden stap voor stap verder verduurzaamd. De belangrijkste onderdelen zijn:
- Aandelen in alle regio’s in de wereld
Per regio en sector kiezen wij uit de ‘beste’ helft of kwart van de ondernemingen. Bijvoorbeeld energiebedrijven: we geven de voorkeur aan ondernemingen die duurzame energie produceren of energie produceren op een duurzame manier. Een ander voorbeeld: we kiezen voor een groter deel beleggingen in duurzame farmaciebedrijven die veel aandacht hebben voor betere gezondheid.
- Puur duurzame ondernemingen
Daarnaast kozen we een aantal ondernemingen die een helder ondernemingsplan hebben met lange termijn doelstellingen, waarbij duurzaamheid meer en meer ook een belangrijke rol speelt. Bij verschillende bedrijven zijn we actief betrokken. Dit gaat via het stemmen op aandeelhoudersvergaderingen maar ook engagement over leefbaar loon en klimaatverandering, naast een aantal bedrijfsspecifieke onderdelen.
- Leningen aan ondernemingen
Het pensioenfonds leent meer geld uit aan ondernemingen (bedrijfsobligaties) die verantwoord ondernemen. Dit in de vorm van een grote toewijzing naar groene obligaties. In 2020 wordt hier de categorie hoogrentende onderhandse leningen aan toegevoegd. In deze toewijzing nemen wij duurzaamheid expliciet mee.
- Landbouwgrond
Deze beleggingscategorie is in verhouding nieuw en heeft veel overeenkomsten met vastgoed. Eind 2020 verwachten wij deze beleggingscategorie daadwerkelijk toe te voegen. Naast betere verwachte resultaten en risico kenmerken is het binnen deze beleggingscategorie mogelijk om veel bij te dragen aan duurzaamheid. Later dit jaar zullen we hierover meer informatie geven.
- Vastgoed
Het pensioenfonds belegt in beleggingsfondsen met hoge MVB scores. Meer en meer kijken we naar de onderliggende duurzaamheidsscores van panden waarin wordt belegd. Dit zijn woningen, kantoren, winkels en ook logistieke centra. Denk hierbij aan het isoleren van huizen of plaatsen van zonnecellen op daken.
- Beleggingen in green bonds
Staatsobligaties (geldleningen aan overheden) met een positieve bijdrage aan het klimaat zijn in 2019 toegevoegd aan de beleggingsportefeuille. Hiermee dekken wij het renterisico af. Deze categorie breiden we in 2020 verder uit.
Wilt u meer informatie over het verantwoord-beleggingsbeleid? Bekijk dan het complete MVB-jaarverslag 2019 of neem een kijkje op onze MVB-pagina.