'Ik zoek een opvolger (v/m)'

Aan alles komt een eind en dat geldt ook voor de tweede termijn van Gea Eleveld in het verantwoordingsorgaan (VO) van Pensioenfonds PostNL. In juni van dit jaar heeft ze acht jaar lang een functie in het VO gehad. En dan is ‘het welletjes’. “Het is tijd dat de jongere garde de werknemers van PostNL vertegenwoordigt. Het is bovendien de meest interessante tijd om in te stappen.” Waarom dat zo is, legt Gea hieronder uit.
“Waarom ik stop? Nou, eigenlijk zou ik nog voor een derde termijn mogen gaan. In het VO houd je rekening met de belangen van iedereen die bij het pensioenfonds is betrokken. ‘Evenwichtige belangenbehartiging’ heet dat in pensioentaal. En daar houden we ons in het VO ook aan.
Maar je zit er ook in namens je achterban. Er zijn 2 leden namens de werkgever, 2 namens de werknemers en 2 namens de gepensioneerden. Die geledingen zijn er natuurlijk niet voor niets. Ik word binnenkort 65 en ik vertegenwoordig de werknemers van PostNL. Ik denk oprecht dat het beter is als een jonger iemand deze rol van me overneemt. Ik zoek dus een opvolger!”
Maatschappelijk relevant
“Wie het ook gaat doen: de komende 4 jaar worden cruciaal in de pensioenwereld. En mijn opvolger mag daar een belangrijke rol in gaan spelen. Dan is het goed om daar vanaf het begin bij betrokken te zijn. Interessanter wordt het niet! Het nieuwe pensioenstelsel wordt in de komende 4 jaar verder uitgewerkt en dat heeft ook grote gevolgen voor Pensioenfonds PostNL. Zoiets maak je (hopelijk) maar één keer in je leven mee. Daar zit écht een uitdaging.”
“Pensioen is natuurlijk ook enorm maatschappelijk relevant. Al staat niet iedereen daar altijd bij stil. Zo’n coronacrisis of de oorlog in Oekraïne hebben meteen invloed op de beurzen en dus ook de pensioenen. Bovendien gaat het echt om heel veel geld. Er wordt wel gezegd dat als je 5 dagen per week werkt, je minstens 1 dag voor je pensioen werkt. Na je salaris is het de belangrijkste arbeidsvoorwaarde. Dat moet ‘gewoon’ goed geregeld worden. Het is prachtig om daar bij betrokken te zijn.”
Doen!
“Natuurlijk kost dit werk je tijd. En naast een fulltime baan is het, denk ik, best pittig. We vergaderen 6 tot 8 keer per jaar. Die vergaderingen moet je goed voorbereiden. En soms moet je ná de vergadering ook nog iets doen en tussentijds het pensioennieuws bijhouden. Alles bij elkaar kost elke vergadering ongeveer 2 dagen. Je hoeft daar trouwens geen vrije dagen voor op te nemen. Bespreek het wel even met je leidinggevende.
Toch kan ik iedereen aanraden het te gaan doen. Je krijgt er namelijk ook veel voor terug. Je leert er ontzettend veel van. Zelf snap ik nu bijna alles wat in de krant en op TV gezegd en geschreven wordt over pensioenen. Het helpt je bij je meningsvorming. En je werkt samen met een leuke club mensen. We hebben er ook plezier in. Daarom zeg ik: doen!”
Gelukkig gaat het relatief goed met het pensioenfonds. De dekkingsgraad staat er goed voor. En we hebben het afgelopen jaar zelfs de pensioenen met bijna 2% kunnen verhogen. Dat is erg prettig.
Wie zoeken jullie?
Je hoeft géén pensioendeskundige te zijn. Maar je moet in korte tijd wél veel nieuwe informatie kunnen verwerken. Gelukkig zijn er hele goede opleidingen die je snel op het juiste niveau brengen. Daarbij helpt het als je van cijfertjes houdt, nieuwsgierig bent en visie hebt op pensioencommunicatie. En ach, ik wil best op de achtergrond nog een tijdje als vraagbaak fungeren. Als ik kan helpen, dan doe ik dat graag. En wie weet, kom ik nog wel eens terug, maar dan namens de gepensioneerden.
Heb je nog vragen voor Gea? Stuur dan een mailtje naar: eleveld@pfpostnl.nl.
Bekijk meer informatie over het verantwoordingsorgaan, de kandidaatstelling en een functieprofiel.
Wat doet het VO? Een VO is een beetje te vergelijken met een Ondernemingsraad. Over belangrijke zaken moet het bestuur van het fonds voorafgaande aan het nemen van een besluit ons om advies vragen. Het VO van Pensioenfonds PostNL bestaat uit 6 leden: 2 namens werkgever PostNL, 2 namens de werknemers en 2 namens de pensioengerechtigden. Alle partijen zijn dus even goed vertegenwoordigd. Dat is wel zo eerlijk. |