Pensioenakkoord gesloten

Na ongeveer 10 jaar onderhandelen over een nieuw pensioenstelsel, is er een pensioenakkoord gesloten. Er is overeenstemming tussen de sociale partners (werkgevers en werknemers) en de regering.
Voor een aantal (grote) pensioenfondsen waarvan de beleidsdekkingsgraad rond de 100% schommelt was het vooruitzicht dat er de komende jaren verlagingen van de pensioenen voor miljoenen deelnemers dreigde. Nu er een pensioenakkoord is, hoeven die pensioenfondsen de pensioenen misschien niet te verlagen. Of in ieder geval minder.
Overigens geldt dit allemaal niet voor Pensioenfonds PostNL. Met een beleidsdekkingsgraad van rond de 115% is een verlaging van pensioenen niet aan de orde.
Hoofdlijnen pensioenakkoord
- AOW-leeftijd
In november 2018 waren de onderhandelende partijen nog uit elkaar gegaan zonder overeenstemming. In het voorjaar van 2019 gingen de onderhandelaars toch weer aan tafel. Daarbij ging het niet meer alleen over pensioen. Ook de AOW-leeftijd was onderdeel van de onderhandelingen. Met name de vakbonden willen dat de AOW-leeftijd minder snel stijgt dan die nu doet. De regering is de vakbonden op dat punt tegemoet gekomen. De AOW-leeftijd wordt tijdelijk bevroren op 66 jaar en 4 maanden. Daarna stijgt de AOW-leeftijd minder snel dan oorspronkelijk de bedoeling was.
- Aanvullend pensioen
Pensioenen worden minder zeker. Het nieuwe contract leidt er toe dat pensioenfondsen sneller de pensioenen kunnen verhogen als het fonds er beter voorstaat. Maar de pensioenen gaan ook sneller omlaag als het niet goed gaat. Een ander punt is dat mensen met een zwaar beroep eerder kunnen stoppen met werken.
- Naar een meer neutrale vorm van pensioenopbouw
In het pensioenakkoord zijn ook afspraken gemaakt over de pensioenopbouw. Zo wordt overgestapt van een pensioenopbouw die gebaseerd is op een zogenaamde doorsneesystematiek naar een meer neutrale en meer toekomstbestendige vorm van pensioenopbouw. Tot nu toe betaalt iedere deelnemer bij een pensioenfonds dezelfde pensioenpremie en krijgt daarvoor dezelfde pensioenopbouw voor terug. Omdat de premie die voor een jongere wordt betaalt langer kan worden belegd, betaalt de jongere eigenlijk te veel en de oudere te weinig, zo is de redenering. In een tijd waarin werknemers hun hele leven bij hetzelfde pensioenfonds blijven, werkt dat goed. Maar de arbeidsmarkt is veranderd. Er zijn meer zelfstandigen en mensen wisselen vaker van baan.
In het pensioenakkoord staat dat iedereen voor de premie die wordt betaald, de pensioenopbouw krijgt die bij zijn of haar leeftijd hoort. Bij jongeren kan de premie nog lang renderen, waardoor die inleg leidt tot een relatief hogere pensioenopbouw op jongere leeftijd ten opzichte van de pensioenopbouw op oudere leeftijd. De doorsneesystematiek wordt hiermee afgeschaft.
Wat houdt dit in voor uw pensioen bij Pensioenfonds PostNL?
Pensioenfonds PostNL is gestart met het analyseren van de impact van de wijzigingen zoals opgenomen in het pensioenakkoord. Veel zaken uit het akkoord moeten echter nog verder worden uitgewerkt. Bijvoorbeeld op welke manier de overgang naar het nieuwe systeem gaat en de vraag hoe en wie daarbij een compensatie moet krijgen. Pensioenfonds PostNL volgt deze ontwikkelingen op de voet. Wij houden u hiervan op de hoogte.