Het beleggingsbeleid is gericht op het behalen van een zo goed mogelijk rendement binnen aanvaardbare risico’s. Daarbij heeft het pensioenfonds continu aandacht voor de belangrijke risico’s voor de dekkingsgraad van het pensioenfonds.
Beoordelen en vaststellen
Het bestuur van het pensioenfonds stelt het beleggingsbeleid vast voor de lange termijn. Hierbij vindt in de basis elk jaar een Asset Liability Management (ALM) studie plaats.
Hierbij spelen factoren zoals:
- rendement,
- risico,
- premie,
- toeslagverlening
- en het toezichtskader een belangrijke rol.
De ALM is zo een belangrijk hulpmiddel. Het pensioenfondsbestuur beoordeelt hiermee jaarlijks het strategische beleggingsbeleid en stelt het vast.
Spreiding van risico's
Het vermogen van het pensioenfonds wordt gespreid belegd over verschillende beleggingscategorieën, zoals:
Spreiding vermindert het risico van beleggen. Daarnaast worden belangrijke risico’s, zoals het risico van een dalende rente, afgedekt met renteinstrumenten.
Het pensioenfonds mengt binnen het beleggingsbeleid passief en actief beheer. In eerste instantie kiest het pensioenfonds een kostenefficiënte passieve aanpak.
Het pensioenfonds gebruikt alleen een actieve aanpak voor bepaalde beleggingscategorieën. Hierbij verwachten we een extra rendement tegenover de benchmark. Het pensioenfonds houdt rekening met de extra kosten en risico’s van een actieve aanpak.
Multi-manager
Het beheer van de fysieke beleggingen vindt plaats via beleggingsfondsen volgens het multi-manager uitgangspunt. Voor de actief beheerde portefeuille houdt dit in dat de selectie van verschillende vermogensbeheerders systematisch en gestandaardiseerd is. Het pensioenfonds kijkt hierbij naar:
- beleggingsstijl,
- deskundigheid
- en capaciteiten.
Deze aanpak zorgt voor spreiding over beleggingsstijlen van meer beleggingsinstellingen wereldwijd. De kans op stabiele bovengemiddelde rendementen is zo groter.
- Een actief beheerd beleggingsfonds richt zich op een hoger rendement dan de benchmark.
- De passief beheerde beleggingen volgen de benchmark. Zij gebruiken in de basis één manager.
Passief beheerde belegging
Een passief beheerde belegging behaalt normaal een (beperkt) lager rendement dan de benchmark. De feitelijke belegging brengt namelijk beheer- en transactiekosten met zich mee. Deze worden niet meegenomen in het rendement van de benchmark.
Toch kunnen ook de passief beheerde beleggingen een hoger rendement halen dan de benchmark. Dit kan onder andere doordat de beleggingen voor een groot deel plaats vinden via fiscaal transparante beleggingsfondsen.
Bij het berekenen van het benchmarkrendement wordt de mogelijkheid om dividendbelasting terug te vragen niet meegenomen. Dit is door de fiscale status van de gehanteerde beleggingsfondsen deels wel mogelijk.
Het beheren van dit vermogen doet het pensioenfonds niet zelf. Het vermogensbeheer is uitbesteed aan Kempen Capital Management N.V.
Met ingang van 10 maart 2021 is de SFDR van kracht (Europese Sustainable Finance Disclosure Regulation-verordening). SFDR verplicht pensioenfondsen informatie te verschaffen aan hun deelnemers over het duurzaamheidsbeleid en transparant te zijn over de uitvoering daarvan. Pensioenfonds PostNL heeft geconstateerd dat deze verplichting op haar niet van toepassing is vanwege het criterium ‘aantal medewerkers’ en kiest voor de ‘opt-out’ mogelijkheid. Tegelijkertijd wil het pensioenfonds wel op termijn aansluiten bij deze wetgeving maar is voornemens vooralsnog niet te rapporteren over de negatieve effecten op duurzaamheidsfactoren zoals standaard voorgeschreven in de SFDR voordat de technische standaarden officieel gepubliceerd zijn door de Europese Commissie. In de loop van 2022 wordt één en ander verder uitgewerkt. Zodra de Europese Commissie meer informatie geeft over de voorschriften, zal het pensioenfonds haar positie heroverwegen. Het pensioenfonds heeft daardoor onder de definitie van de Taxonomie nog geen beleidsdoelstelling vastgesteld ten aanzien van duurzame beleggingen in de beleggingsportefeuille. Het pensioenfonds houdt geen rekening met EU-criteria voor ecologisch duurzame economische activiteiten.
Het doel van de SFDR is de transparantie over duurzaamheid te vergroten, waardoor het voor onder andere de deelnemers, gemakkelijker wordt om te begrijpen hoe duurzaamheid een rol speelt in hun pensioenregeling en beleggingen. En hoe omgegaan wordt met duurzaamheidsrisico’s binnen het beleggingsbeleid. Daarnaast moet Pensioenfonds PostNL aangeven welke rol duurzaamheidsrisico’s spelen in het beloningsbeleid van Pensioenfonds PostNL.
Risico’s
Duurzaamheidsrisico’s zijn omstandigheden op ecologisch, sociaal of bestuurlijk gebied die, als ze zich voordoen, een negatief effect kunnen hebben op de waarde van de beleggingen. Een voorbeeld hiervan is het risico dat de opwarming van de aarde met zich mee brengt: er is vaker sprake van extreme weersomstandigheden. Extreem weer kan schade veroorzaken aan woningen, kantoren of winkels die eigendom zijn van Pensioenfonds PostNL.
Duurzaamheid niet de enige doelstelling
De mate van informatievoorziening hangt af van in hoeverre duurzaamheid een rol speelt binnen de pensioenregeling en beleggingsbeleid. Pensioenfonds PostNL ziet de pensioenregeling en beleggingsportefeuille als een financieel product dat duurzaamheid promoot (het zogenaamde Artikel 8), maar waar het verbeteren van duurzaamheid niet de enige doelstelling is.
Pensioenfonds PostNL houdt in lijn met de SFDR binnen het gehele beleggingsproces rekening met duurzaamheidsrisico. Bij iedere stap, van het bepalen van de risicohouding en beleggingsuitgangspunten tot monitoring en evaluatie van het uitgevoerde beleid, weegt het fonds de belangrijkste negatieve effecten op duurzaamheidsfactoren mee aan de hand van een risicoproces.
In dit risicoproces identificeert, beschrijft, beoordeelt en prioriteert Pensioenfonds PostNL per (beleggings-)beslissing welke duurzaamheidsrisico’s relevant zijn. In de beoordeling, prioritering en vervolgens het nemen van beheersmaatregelen houdt het fonds rekening met de omvang van de activiteiten en de beschikbare beleggingsmogelijkheden en wordt specifiek stilgestaan in hoeverre de effecten afwijken (of aansluiten) bij de doelstellingen van het Klimaatakkoord.
Beloningsbeleid & duurzaamheidsrisico
In het beloningsbeleid van bestuur, bestuursbureau, verantwoordingsorgaan en raad van toezicht wordt een vaste beloningsstructuur gehanteerd. Het hanteren van een vaste beloning betekent ook dat duurzaamheidsrisico’s geen rol spelen in het bepalen van de beloning en niet zijn geïntegreerd in het beloningsbeleid.
Meer info
Pensioenfonds PostNL is op dit moment bezig zich voor te bereiden op de implementatie van deze wetgeving. Alle vereisten van de wetgeving zullen met name worden uitgewerkt in het maatschappelijk verantwoord beleggingsbeleid van Pensioenfonds PostNL.
Lees meer informatie over de implementatie van de nieuwe duurzame wetgeving (pdf).